Besöksnäringen får eget branschråd

Nu startar besöksnäringen upp sitt eget branschråd i Luleå Näringsliv.
Göran Widén från Brändögruppen tar ordföranderollen:
– Vi måste organisera oss, sedan får vi se exakt vilka projekt som föds i branschrådet.

När det gamla delägda bolaget Luleå Näringsliv som ägdes av både näringslivet och kommunen ombildades till ett kommunalt bolag, Luleå Business Region, och ett näringslivsägt, Luleå Näringsliv, blev det också ett omtag för organiseringen av Visit Luleås intressenter från besöksnäringen.

Göran Widén, Brändögruppen:
– Vi har lite fått starta om nu, för vi måste organisera oss som bransch för att kunna ha en bra samverkan med Luleå Business Region. En entreprenörsstyrd organisation måste vi ha för vår bransch så därför startar vi nu upp branschrådet. Mycket av det arbete som behöver ske måste också ske på marknadsmässiga grunder, så det måste vara just entreprenörstyrt.

– Vad ser du för utmaningar som ordförande för det nya branschrådet?

– Vi som är verksamma inom besöksnäringen är väldigt olika, det är en utmaning i sig. Vi har stora hotell som har sina intressen, sedan har vi mindre aktörer som driver mer eller mindre enmansföretag kring aktiviteter.

– Vi måste hitta ett sätt att organisera oss tillsammans så vi kan hjälpa varandra att paketera erbjudanden på ett sätt som gynnar alla parter. Det är min tanke.

– Hur tänker du kring möjligheterna att engagera entreprenörer i er bransch för den här typen av samverkan?

– De som vill får vara med, men alla kanske inte är med… Och det är OK. Så tänker jag. Det får växa fram utifrån engagemang och lust att bidra. I dag handlar det mycket om att jobba tematiskt i vår bransch och att samverka för att fånga upp samma kundgrupper.

– Den nya sortens destination har till exempel ingen kommunal gräns, besökarna ser förstås inga kommungränser. Så i mitt nätverk samverkar vi flera aktörer i flera kommuner. Det är så vår bransch ser ut nu. Och det är en styrka.

– Vad händer nu närmast?

– Vi får se vilka delprojekt som startas i branschrådet, det blir en slags plats för att kroka i andra som har gemensamma intressen. Jag kan se olika tänkbara konstellationer som parallellt driver olika projekt. Men det får ge sig självt.

– Pandemin har varit ett stålbad, hur ser läget ut nu för Brändögruppen där du själv verkar?

– Bokningarna är tillbaka nu och det ser bättre ut nu inför vinterturismen med direktflyget från London och annat. Så det ser hoppfullt ut. Men visst har många haft det otroligt tufft. Inte minst ser vi nu att många har svårt att starta om nu när personal som sagts upp kanske bytt bransch och inte kommer tillbaka. Det är en utmaning förstås, konstaterar Widén.

Äldre inlägg

Näringslivet efterlyser: Snabbare tillståndshantering och mer etableringsmark

Luleå kommun genomför en kraftsamling av bygg- och fastighetsbranschen för att möta behoven från stora etableringar. Behovet av mer mark …

Verkställande direktör Luleå Näringsliv

Vi i Luleå Näringsliv söker en ny Verkställande direktör (VD) lagom till att Luleå fyller 400 år. Näringslivet i Luleåregionen …

Näringslivets röst är viktig

Anders Granberg lämnar planenligt vd-rollen på Luleå Näringsliv den 1 september. Nu rekryteras en ny vd. – Vi har nu …

Hur löser vi trafik-kaoset?

”Hur undviker vi trafik-kaos på Storheden?” är första frågan i första avsnittet av Luleå Näringslivs nya serie kallad ”Näringslivsfrågan”.

Viktigt att dela kunskaper och erfarenheter

Vårt branschråd för Management har en ny ordförande. Men, vem är Keith Sivenbring?

Vi växer – 48 nya medlemmar!

Sedan den 1 november 2020 har inte mindre än 48 företag blivit medlemmar i Luleå Näringsliv visar en avstämning i början av januari.

– Det är väldigt glädjande och inspirerande, konstaterar Anders Granberg, vd, Luleå Näringsliv.