Luleå Näringsliv

Medlemsinitiativ ledde till språkutbildning och nya nätverk

Flera av våra medlemsföretag rekrytera internationellt, men hur får man inflyttad arbetskraft att trivas och bli långsiktig? 

Ett antal medlemsföretag med behov av att kunna erbjuda språkutbildning i svenska, samlades i en referensgrupp för att  sammanställa sina behovet. Resultatet blev en gemensam utbildning som både innehöll språkutbildning, relocationstöd, svensk affärskultur och nätverksbyggande, levererad av vårt medlemsföretag Terminal 5. Deltagarna arbetar på 7 lokala företag och kommer från 11 olika länder.

Medlemsföretag hos Luleå Näringsliv samarbetar med Terminal 5 för att säkerställa den lokala kompetensförsörjningen med hjälp av språkutbildning i Svenska. Terminal 5 har fått i uppdrag av några av Luleå Näringsliv medlemsföretag att genomföra en språkutbildning i Svenska för medlemmarnas anställda som inte har svenska som förstaspråk. Genom detta vill företagen bygga vidare på sina arbetsgivarvarumärken samt ge sina medarbetare ännu bättre förutsättningar för att dessa ska trivas och stanna i Luleå. 

-I denna första omgång har målgruppen varit akademiker från sju lokala företag där vissa av dessa är mindre och lokala samt vissa en del av större internationella koncerner men med lokal närvaro i Luleå. Deltagarna i denna första omgång i Luleå kommer inflyttande från länder så som Egypten, Ungern, Kina, Spanien, Montenegro, Sri Lanka, Indien, England, Turkiet, Syrien, och Irak för direkt anställning hos dessa lokala arbetsgivare, säger Peder Hansson, Vd för Terminal 5 Relocation.

På Luleå Näringsliv är det redan idag flera medlemsföretag som arbetar med att rekrytera internationellt och företagen upplevs attraktiva på en internationell marknad. För att internationella rekryteringar ska bli långsiktiga behövs ett aktivt arbete både av arbetsgivare och samhälle.

– Ett antal medlemsföretag kom till oss och uttryckte behovet av att kunna erbjuda språkutbildning i svenska för några av sina anställda. Vi samlade då en referensgrupp av våra medlemmar och sammanställde behovet. Vi skickade sedan ut en förfrågan och Terminal 5 var den leverantör som enligt referensgruppen hade bäst erfarenhet av inflyttande kompetens i kombination med ett upplägg av utbildningen som både innehöll språkutbildning, relocationstöd, svensk affärskultur och nätverksbyggande. Att drivkraften i frågan kom från våra medlemsföretag visar verkligen på att näringslivet i Luleå vill utvecklas och tar initiativ till förändring”, kompletterar Camilla Sehlin, VD på Luleå Näringsliv. 

27
Sep
2023

Nätverk för kvinnliga yrkeschaufförer

Redan för ett år sedan smygstartade branschrådet för Transport- & infrastruktur med uppstarten av ett nätverk för kvinnliga yrkeschaufförer, och nu drar projektet igång på riktigt! Först ut är en trevlig after work med mingel, gott tilltugg och en massa givande samtal av, för och mellan tjejer i branschen. När: 20 oktober, kl:18.00-20.30 Var: Mobilaris … Läs mer…

14
Sep
2023

Dags för LITA igen!

LITA är ett branschrådsinitiativ av IT-branschrådet, och ett av syftena är att knyta den viktiga tidiga kontakten med våra fina studenter på LTU. Många som lämnar Luleå efter avslutad utbildning har under sina studieår inte knutit en enda kontakt med Luleås näringsliv, och detta är ett av många sätt att sträcka ut en hand till … Läs mer…

8
Sep
2023

Nätverksträff för företagare från Boden och Luleå

Tillsammans med Boden Business park, Företagarna Luleå, Företagarna Boden och Luleå Business region hälsar vi varmt välkomna till nätverksträff den 21 september för företagare från Luleå och Boden. Kvällen består av middag, nätverkande och uppdateringar om vad som händer från respektive kommun. Till och från eventet så erbjuder vi gratis bussresa för deltagare från Luleå. … Läs mer…