Luleå Näringsliv

Medlemsinitiativ ledde till språkutbildning och nya nätverk

Flera av våra medlemsföretag rekrytera internationellt, men hur får man inflyttad arbetskraft att trivas och bli långsiktig? 

Ett antal medlemsföretag med behov av att kunna erbjuda språkutbildning i svenska, samlades i en referensgrupp för att  sammanställa sina behovet. Resultatet blev en gemensam utbildning som både innehöll språkutbildning, relocationstöd, svensk affärskultur och nätverksbyggande, levererad av vårt medlemsföretag Terminal 5. Deltagarna arbetar på 7 lokala företag och kommer från 11 olika länder.

Medlemsföretag hos Luleå Näringsliv samarbetar med Terminal 5 för att säkerställa den lokala kompetensförsörjningen med hjälp av språkutbildning i Svenska. Terminal 5 har fått i uppdrag av några av Luleå Näringsliv medlemsföretag att genomföra en språkutbildning i Svenska för medlemmarnas anställda som inte har svenska som förstaspråk. Genom detta vill företagen bygga vidare på sina arbetsgivarvarumärken samt ge sina medarbetare ännu bättre förutsättningar för att dessa ska trivas och stanna i Luleå. 

-I denna första omgång har målgruppen varit akademiker från sju lokala företag där vissa av dessa är mindre och lokala samt vissa en del av större internationella koncerner men med lokal närvaro i Luleå. Deltagarna i denna första omgång i Luleå kommer inflyttande från länder så som Egypten, Ungern, Kina, Spanien, Montenegro, Sri Lanka, Indien, England, Turkiet, Syrien, och Irak för direkt anställning hos dessa lokala arbetsgivare, säger Peder Hansson, Vd för Terminal 5 Relocation.

På Luleå Näringsliv är det redan idag flera medlemsföretag som arbetar med att rekrytera internationellt och företagen upplevs attraktiva på en internationell marknad. För att internationella rekryteringar ska bli långsiktiga behövs ett aktivt arbete både av arbetsgivare och samhälle.

– Ett antal medlemsföretag kom till oss och uttryckte behovet av att kunna erbjuda språkutbildning i svenska för några av sina anställda. Vi samlade då en referensgrupp av våra medlemmar och sammanställde behovet. Vi skickade sedan ut en förfrågan och Terminal 5 var den leverantör som enligt referensgruppen hade bäst erfarenhet av inflyttande kompetens i kombination med ett upplägg av utbildningen som både innehöll språkutbildning, relocationstöd, svensk affärskultur och nätverksbyggande. Att drivkraften i frågan kom från våra medlemsföretag visar verkligen på att näringslivet i Luleå vill utvecklas och tar initiativ till förändring”, kompletterar Camilla Sehlin, VD på Luleå Näringsliv. 

16
Mar
2023

På Meeting point skapas kontakter med studenter

Den gröna omställning i Luleåområdet innebär utmaningar med kompetensförsörjningen för stora och små företag. Många branscher i Luleå ger uttryck för stort rekryteringsbehov där du som student är en viktig puzzelbit till att lösa kompetensbristen.  Under våren 2023 bjuder Universitetet och Luleå Näringslivs branschråd in till en serie träffar där de olika branschråden intar Meeting … Läs mer…

14
Feb
2023

Medlemsinitiativ ledde till språkutbildning och nya nätverk

Flera av våra medlemsföretag rekrytera internationellt, men hur får man inflyttad arbetskraft att trivas och bli långsiktig?  Ett antal medlemsföretag med behov av att kunna erbjuda språkutbildning i svenska, samlades i en referensgrupp för att  sammanställa sina behovet. Resultatet blev en gemensam utbildning som både innehöll språkutbildning, relocationstöd, svensk affärskultur och nätverksbyggande, levererad av vårt … Läs mer…

13
Feb
2023

Möt vår nya medarbetare Josephine

Jag heter Josephine Wänelöf, är född och uppvuxen i Gällivare. Har bott i Luleå sen 2001 så ser mig själv som lulebo sedan många år tillbaka. Har ett stort idrottsintresse och i en familj där alla har/håller på/kommer att utöva idrott på hög nivå tillbringas många timmar i ishallar, sporthallar och gym. Utöver idrott och … Läs mer…