Vad kan vi förvänta oss av 2023?

Ja är det egentligen någon som kan svara säkert på den frågan? Mycket är på många sätt mer ovisst än vanligt, exempelvis kopplat till osäkerheten i vår omvärld samt stigande priser och inflation. Det är också mycket positivt som händer, särskilt här i Norrbotten och norra Sverige, i och med de innovationer och omställningen mot grönare industrier som just nu sker. På sätt och vis är det som att vi befinner oss i en hög- och lågkonjunktur – samtidigt.

Här i norra Sverige ska industrier, infrastrukturer och affärsmodeller revolutioneras på många olika sätt, i snabb takt och parallellt med varandra. Denna omställning är både utmanande och svår, men att inte gå vidare med utvecklingen är inte ett alternativ.  

Vi kommer att se förändringar i vilka produkter som tillverkas i norra Sverige, nya typer av företag och tjänster som vårt näringsliv består av, mer internationella arbetsplatser och ett samhälle som formas, förändras och utvecklas. Delar av utvecklingen drivs av specifika företag eller branscher, men tillsammans skapar de en unik kedja av producenter och leverantörer som ger ringar på vattnet till hela näringslivet och samhället. Utvecklingen berör oss alla.

Det vi med säkerhet kan säga om vårt nya år är att vi står inför möjligheter och utmaningar som är helt nya för oss som näringsliv, region och land och som även saknar motsvarighet i världen. Det finns inget facit på hur man exakt genomför denna typ av industri- och samhällsförändring eller någon best practice att följa.

Det jag tar med mig in i 2023 är den nyfikenhet och vilja som finns här i Norrbotten för att välja nya vägar och skapa världsledande utveckling. Jag ser också att satsningar och investeringar i länet bidrar till en ökad framtidstro som blir en katalysator för utveckling inom andra delar av näringsliv och samhälle. Och, framför allt ser jag kraften i att vilja och kunna lösa utmaningar, tillsammans.

På Luleå Näringslivs kommer vi tillsammans med medlemsföretag och andra samarbetspartners att fortsätta skapa förutsättningar för långsiktig, lönsam och hållbar tillväxt i näringslivet.

Vi är alla en del av lösningen och tillsammans når vi längre!

 

Camilla Sehlin, Luleå Näringsliv

Äldre inlägg

Välkomstpåse till nyetablerade företag

Vi avslutade 2022 med att dela ut Välkomstpåsar till ett antal företag. Påsen delades ut till företag som etablerat sig …

Luleå Näringsliv söker leverantörer av ekonomitjänster

Luleå Näringsliv har just nu ute en offertförfrågan till leverantörer av ekonomitjänster i Luleå. Vi avser att skriva nytt avtal …

Christmas After Work & Welcome to the Luleå region

Welcome to a Christmassy After work for those who want to get to know new people in the Luleå-region. Luleå …

Årets sista frukost med näringslivet

År 2022 närmar sig sitt slut och det är dags att knyta ihop säcken. Vilka var de största händelserna under …

Frukost med näringslivet på turné!

För första gången åker Frukost med näringslivet ut på turné. Den 25 november träffas vi på Luleå tekniska universitet där …

Inbjudan: Lunch seminar

I samarbetet med Mobilaris innovation Center bjuder Luleå Näringsliv in medlemmar till en lunchföreläsning med Pernilla Kaearney, Sustainable director, Promise, och …