Luleå Näringsliv

Forskningscentrum kopplat till grafit i Norrbotten? 

Luleå Näringsliv har initierat en förstudie för att undersöka förutsättningarna för att etablera ett grafitforskningscentrum i Norrbotten i syfte att ta tillvara på unika möjligheter, att bidra till världsledande forskning och att stödja näringslivets utveckling och nya affärsmöjligheter.

Uppdraget har utförts av H2SE Consulting och Åström Analys. Projektet har finansierats av Region Norrbotten samt Längmanska företagarfonden.

Under onsdagen 10 maj hölls en presentation av förstudiens rapport samt en dialog kring resultatet. Medverkande på seminariet var bland annat företrädare från forskning, näringsliv, kommun och region.

 

Finns förutsättningarna för att etablera ett grafitforskningscentrum i Norrbotten? 

Slutsatsen var – Ja! Bland annat på grunde av följande faktorer:

–       Mycket snabbt ökande global efterfrågan 

–       Starka politiska drivkrafter att öka oberoende, utvinning och produktion av grafit 

–       Omfattande, konkurrenskraftiga och hållbara svenska grafitfyndigheter 

–       Företag som ser grafitrelaterade affärsmöjligheter 

–       Befintlig forskning vid svenska lärosäten 

–       Nya svenska initiativ som innebär ytterligare resurser till svenska lärosäten 

–       Tillämpningsinriktad FoI vid svenska institut 

–       Efterfrågan på tillämpningsinriktad FoI för att realisera affärsmöjligheter

 

Vill du läsa hela rapporten? 

Då hittar du den här, ”Från blyertspenna till hightech…”

2
Jun
2023

Medlemsföretagen har tagit tillfället i akt att tycka till om Luleå Näringsliv

Varje år får Luleå Näringslivs medlemsföretag möjlighet att svara på en medlemsundersökning. Vid senaste enkät-undersökningen som genomfördes under april-maj 2023 var det 81 företag som svarade på enkäten, vilket innebär att ca 30 % av medlemsföretagen tog tillfället i akt att tycka till om Luleå Näringsliv.De svarande företagen representerade olika branscher och storlekar på företag. … Läs mer…

16
May
2023

Co-work med nätverket Young in Business!

Är du under 28? Driver du företag? Varmt välkommen till Mobilaris Innovation Center för att ”co-worka” tillsammans med nätverket Young In Business. Blir det fint väder öppnar vi upp terassen och sitter ute! Vi bjuder på fika & kaffe. När: 24/5, 15.00-17.00 Var: Mobilaris Innovation Center, Sundsbacken 6 Anmäl dig här: https://lnkd.in/dKqJgi36 Varmt välkomna!

16
May
2023

Medlems-Afterwork, 25 maj

Vi välkomnar alla våra medlemmar till AW på Mobilaris Innovation Center torsdagen den 25 maj. Eftermiddagen kommer att innehålla allt från panelsamtal om arbetsmiljöer till mingelmiddag som grillas ute på solterrassen. Dryck finns i form av öl/vin och alkoholfritt. Vi har även Bottenvikens Bryggerier på plats som berättar om de senaste trenderna inom öl. Sist men … Läs mer…