Luleå Näringsliv

Etablera ditt företag i Luleå

Från stålstad till ”tech-hot spot”- det är tillväxt i Luleå! Vi har ett välrenommerat universitet, Luleå tekniska universitet och goda kommunikationer, till exempel 16 dagliga avgångar med flyg till Stockholm. EUs innovationsindex visar att Luleå är en av de ledande innovationsregionerna i EU vilket attraherar både talanger, företag och investeringskapital. Det är några av Luleås fördelar och Luleå Näringsliv erbjuder ditt företag hjälp genom hela etableringsprocessen. Vi har lokalsinnet och navigerar tillsammans med dig i branschnätverk och bland affärskontakter. Frågor som rör lokaler, mark, energi, miljö, kompetensförsörjning och affärsutveckling kan vi hjälpa till med. Vi kallar det samhandling. Välkommen att kontakta oss för ett första möte.

Tips! Inflyttningslots

”På Inflyttningslots arbetar vi främst på uppdrag av olika arbetsgivare som vill underlätta en flytt till ny bostadsort. Vi hjälper personen som ska anställas eller flytta att komma över trösklarna för att kunna tacka ja. Eftersom en flytt sällan är ett enmansbeslut, hjälper vi hela familjen innan, under och även efter flytten om så önskas. Det kan exempelvis vara arbete/studier till medflyttande, koordinering av olika kontakter på orten eller ett guidat förhandsbesök på den nya orten för att känna in miljön, människorna och den nya framtiden.” Läs mer på inflyttningslots.se

Lediga lokaler

I samarbete med Objektvision visar vi här lediga lokaler för din verksamhet i Luleå.

Om etablering i Luleå

I juni 2018 meddelade Facebook att de gör en kraftfull investering och nära fördubblar sin verksamhet i Luleå genom att bygga ut sitt datacenter. 2021 ska den tredje hallen på Porsön tas i bruk. När den är färdig har Facebook en verksamhet i Luleå på över 100 000 m2, och har investerat totalt 8.7 miljarder SEK i anläggningen. Det gör datacentret till ett av de största i världen. Hela pressmeddelandet kan du läsa här. Nyheten fick stort genomslag både i Sverige och utomlands och New York Times publicerade en artikel med rubriken “’Facebook Effect’ Turns Swedish Steel Town Into Tech Hot-Spot”.

– Vi ser verkligen fram emot att fördjupa vårt partnerskap med Luleå. De naturliga förhållandena här är optimala och passar vårt mål att bygga världens mest energieffektiva och hållbara datacenter perfekt. Den drivkraft som finns hos kommunen, lokala företag och hos Luleborna har inspirerat under de år vi verkat här – det finns verkligen en stark motivation att visa upp Luleå på en internationell marknad och lyfta fram all lokal talang, framtidstro och hållbara innovationer, säger Joel Kjellgren, Platschef Facebook Luleå Datacenter.

Vi kan också berätta att Datscha AB, en av Sveriges ledande leverantör av tjänster för information och analys av kommersiella fastigheter på den svenska, finska och brittiska fastighetsmarknaden sedan en tid har etablerat sig i Luleå.

–Vi har otroligt många, nya, spännande idéer på funktioner som vi vill lägga till vår webtjänst och därför är det fantastiskt roligt att vårt beslut att etablera ett DevNest i Luleå visat sig vara helt rätt. Luleå bevisar att de kan leverera det vi söker avseende tillgång till kompetent personal och ett livaktigt teknikkluster, säger Jacob Philipson Vd Datscha. Läs hela pressmeddelandet här

Pensionsmyndigheten väljer att öppna sin första IT-avdelning utanför Stockholm i Luleå. Pensionsmyndigheten kommer under 2018 att anställa fem till åtta personer och på sikt hamna på 30-40 anställda på nya IT-avdelningen i Luleå. Här kan du läsa mer om etableringen.

–Det finns ett känsla av genuint intresse för samarbete mellan universitet, näringsliv och myndigheter i Luleå. Det är grunden för vårt beslut att expandera befintlig verksamhet i Luleå med fokus på IT, säger Carina Emmot, Etableringsledare Pensionsmyndigheten.