Luleå Näringsliv

Telia välkomnar 5G-testbädd i Luleå

12 november, 2018 | Aktuellt


 

Luleå tekniska universitet har med stöd av Telia skickat in en ansökan till Tillväxtverket för att få medel till att utveckla en 5G-testbädd i regionen. Ett 30-tal företag och offentliga organisationer, från Skellefteå Kommun i söder till LKAB i norr, har via stödbrev understrukit vikten av en testverksamhet.

– Vi på Telia ska ha ledartröjan när det kommer till att ta 5G till Sverige. En viktig del är den här typen av forskningsnära samarbeten, där akademi, näringsliv och offentlig sektor kan mötas för att utforska möjligheterna med 5G innan det lanseras brett under 2020 säger Telia Sveriges nytillträdde vd, Anders Olsson som i veckan besökte Luleå.

Telia är en stor arbetsgivare i Luleå med ca 550 personer anställda i det innovativa Teliahuset som blivit ett nytt landmärke i staden. Anders Olsson träffade under sitt besök förutom sin personal, rektor för Luleå tekniska universitet, Birgitta Bergvall-Kåreborn, kommunalrådet Lenita Ericson, Vd för Luleå kommunkoncern Roger Danell och Li Skarin, Vd Luleå Näringsliv.

– Luleå tekniska universitet har idag omfattande utbildning och forskning inom automation, artificiell intelligens, maskininlärning och datacenter. När det gäller kommunikationsnätverk är vi stolta över kända avknoppningar som Effnet, Marratech och Operax. Att nu tillsammans med Telia etablera en 5G-testbädd känns väldigt spännande och ligger i linje med våra strategiskt viktiga forsknings- och innovationsområden. Att vi dessutom har ett sådant brett partnerskap med ett 30-tal företag, offentlig sektor och slutanvändare är extra roligt, säger rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

– Det är många som hoppas att detta ska gå i lås, 5G-testbädd är en förutsättning för många företag att vidareutveckla sina tjänster och produkter idag. Förädlingsvärdet höjs om det finns testmöjligheter i regionen, och då vi har unika förutsättningar för test från gruva till hela IT-sektorn som rymd, är vi ett naturligt val, säger Li Skarin Vd för Luleå Näringsliv och understryker vikten av samarbete.

– Extra glada är vi ju över att Skellefteå Kommun är med och stöttar ansökan, projektets resultat kommer på så vis att tillfalla såväl Norr- och Västerbotten och det är vi glada över eftersom Luleå tekniska universitet  även är Skellefteås universitet, konstaterar rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

– Vår bedömning är att 5G kommer att märkas av först inom industrin, men tekniken kommer att möjliggöra värdeskapande innovation i de flesta sektorer – såväl privata som offentliga. 5G är ett bra exempel på hur teknik kan skapa nya affärsmöjligheter, spara kostnader, och samtidigt bidra till en mer hållbar värld. Det är en spännande tid vi har framför oss, avslutar Anders Olsson.

Kontakt:

Birgitta Bergvall Kåreborn,
Rektor Luleå tekniska universitet

Li Skarin,
Vd Luleå Näringsliv
070- 533 11 53

Fredrik Rendel
Communication Manager | Infra Business Unit Telia
072- 204 1414

Joel Bucht
Territory Executive | Enterprise Sales Public North
070- 640 46 10